واحد بهداشت محیط
حفظ تندرستی و رهایی از رنج و بیماری یکی از مهمترین مسایلی است که همواره در طول تاریخ ، فکر بشر را به خود مشغول نموده است و با پیشرفت علم و شناختن عوامل بیماریزا و تأثیر آن بر تندرستی ، انسان آموخت که باید در محیطی پاکیزه و سالم زندگی کند و محیط زندگی خود را از آلودگی پاک سازد و از آنچه سلامت را به خطر می اندازد اجتناب نماید . همچنین دریافت ، تحقق ایجاد یک محیط سالم و پاکیزه جز با بهره گیری از همه ظرفیت ها ، اندیشه ها و افکار مختلف میسر نخواهد شد .
بهداشت محیط
کنترل عواملی از محیط که به نحوی بر روی سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی انسان تأثیر داشته و یا خواهد داشت و این عوامل در شرایط اقلیمی ، اجتماعی و صنعتی مختلف متفاوت است .
فعالیتهای اختصاصی بهداشت محیط :
۱- کنترل بهداشت محیط مراکز تهیه ، توزیع وفروش مواد غذایی و اماکن عمومی مشمول و غیر مشمول
· عملیات - کنترل بهداشت محیط اماکن عمومی و مراکز تهیه و فروش مواد غذایی و وسایط حمل مواد غذایی (شهری - روستایی - مسیر راه )
· عملیات - کنترل بهسازی محیط مساجد
· عملیات - کنترل بهداشت محیط غسالخانه ها
· عملیات - کنترل بهداشت محیط کشتارگاه
· عملیات - کنترل بهداشت محیط پایانههای داخل و بین شهری و وسایط نقلیه مسافربری عمومی
· عملیات –ممنوعیت استعمال،عرضه و فروش مواد دخانی و راهاندازی کلینیکهای ترک دخانیات
· عملیات - بسیج سلامت نوروزی
· عملیات - روز بهداشت محیط
· عملیات - نمونهبرداری و کنترل کیفیت مواد غذایی
· عملیات - سالم سازی سبزیجات که بصورت خام مصرف میشوند
· عملیات - ممنوعیت عرضه مواد غذایی غیرمجاز
· عملیات- توسعه و تشدید مواد غذایی در غالب طرح ضربت؛
۲- بهره گیری از قوانین
· قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی به ویژه مواد ۱ ، ۱۱ ، ، ۱۳ ، ۱۴ و ... مواد خوردنی و آشامدنی و آرایشی و بهداشتی
· ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی
· آیین نامه بهداشت محیط
· فصل سوم قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی درمانی
۳- برنامههای بهداشت و درمان کاهش اثرات بلایای طبیعی
· اجرای طرح جامع عملیاتی آگاهی و سازماندهی مردم در برابر بلایای طبیعی
· برنامههای آموزشی و کمک آموزشی در ارتباط با بلایا
· حضور فعال در برنامه های کشوری کاهش اثرات سوانح و بلایای طبیعی و غیر طبیعی .
۴- بهداشت آب و فاضلاب
· بازدید وکنترل کیفی و نظارت بر تاسیسات تامین کننده آب آشامیدنی شهری و روستایی .
· پیگیری و طرح نواقص بهداشتی تاسیسات تامین کننده آب در کمیته حفاظت از منابع آب
· بازدید از تاسیسات تامین کننده آب شرب نقاط شهری و روستایی و پیگیری نواقص بهداشتی از طریق دستگاههای متولی
· ترویج استفاده از کلر مادردر روستاهای فاقد شبکه های آبرسانی
· نمونهبرداری از آب آشامیدنی از لحاظ فیزیکی ، میکروبی و شیمیایی
· کلرسنجی آب آشامیدنی
· تجهیز و توسعه آزمایشگاه آب بهداشت محیط و نظارت مستمر بر اجرای آن
۵- بهداشت هوا
· تشکیل جلسات آموزشی و توزیع پمفلت
· برگزاری روز هوای پاک
· تعیین منابع آلودهکننده هوا
· بررسی در مورد تاثیر هوای استنشاقی در سلامت انسان و توصیه های ضروری به مراجع ذیربط.
۶- کنترل بهداشت محیط بیمارستان ، مراکز بهداشتی درمانی ،خانه های بهداشت و مطبها اعم از دولتی و خصوصی
۷- نظارت و مبارزه با حشرات و جوندگان
۸- کنترل و نظارت بر سموم و مواد شیمیایی مصرفی در اماکن عمومی
۹- عملیات بهداشت محیط روستا
۱۰- فعالیتهای آموزشی در زمینه مسایل مختلف بهداشت محیط
۱۱- اجرای طرح تفویض اختیار اجرایی به سطوح محیطی
۱۲- انجام بهسازی محیط در شرایط اپیدمی بیماریهای عفونی رودهای و نظارت بر اجرا
۱۳- تعیین و اولویت بندی نیازهای بهداشت محیط و پیگیری در تامین مواد و تجهیزات
۱۴- پیگیری امور در شورای سلامت و اتخاذ تصمیم مناسب
۱۵- پیگیری در برنامه جلب همکاریهای بین بخشی و مشارکت مردمی
۱۶- مشوقهای ایجاد ابتکار و خلاقیت در کارها و پشتکار
۱۷- نظارت و ارزیابی مستمر بر فعالیتهای مراکز بهداشتی درمانی و مراکز بهداشت شهرستانها
۱۸- سرپرستی و راهبری برنامههای استانی و شهرستانی
۱۹- تهیه و تدوین طرحهای تحقیقاتی در قالب کمیتههای عملی
۲۰- برگزاری جلسات شورای سلامت روستا، بخش و شهرستان؛
۲۱- تجزیه و تحلیل آمار و شاخصهای بهداشت محیط
۲۲- بازدید از مدارس و مراکز آموزشی و مهد کودکها؛
۲۳- نظارت بر جمع آوری و دفع بهداشتی زباله های خانگی , صنعتی و تجاری و بیمارستانی
۲۴- برنامه ریزی و اقدام در جهت کاهش مصرف دخانیات .
۲۵- نظارت بر نحوه جمع آوری و دفع بهداشتی زباله ، فضولات حیوانی وفاضلاب منازل .
۲۶- رسیدگی به شکایات مردمی در زمینه مسائل و مشکلات بهداشتی از قبیل دفع غیر بهداشتی فاضلاب ، زباله، فضولات حیوانی ، خرید مواد غذایی تقلبی مشکوک به فساد و غیره
۲۷- اجرای پروژه شهر سالم با تاکید بر توصیه های سازمان جهانی بهداشت .
۲۸- اجرای پروژه روستای سالم با تاکید بر بهسازی محیط روستا ، بهسازی منابع آب آشامیدنی ، احداث و بهسازی مستراحهای بهداشتی و اجرای روشهای جمع آوری و دفع بهداشتی زباله .
طرحهای در دست اجرا :
· طرح ادغام بهداشت مواد غذایی در سیستم شبکه ای.
· اجرای طرح عملیات بهداشت محیط در روستاها.
· طرح تشدید و کنترل بهداشتی مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی .
· راه اندازی آموزشگاه اصناف
· فعال سازی کلینیک ترک دخانیات
مسئول واحد:
مهندس حسین مسعودی- کارشناس ارشد بهداشت محیط
پرسنل واحد:
مهندس رحیم منصوریان- کارشناس بهداشت محیط- مسئول برنامه کاهش خطر و بلایا
مهندس الهه خاوران- کارشناس بهداشت محیط
شماره تلفن : ۴۴۴۰۲۲۸۷-۰۷۱ یا ۲-۴۴۴۰۲۱۸۱-۰۷۱ داخلی ۱۰۷