01 آذر 1403


واحد بهداشت حرفه ای :

 

بهداشت حرفه ای علمی است که از طریق شناسایی ، ارزشیابی و کنترل شرایط و عوامل زیان آور در محیط کار و ارائه مراقبتهای پزشکی – حافظ سلامت شاغلین کشور است . «بهداشت حرفه ای عبارتست از علم و هنر تامین بالاترین سطح سلامت نیروی کار، حفظ و ارتقای سلامتی آنان و حفظ سرمایه از طریق ایجاد محیط کار سالم ، انتخاب کارگر مناسب برای هر کار، تطبیق کار با مقتضیات روحی و جسمی کارگران ، پیشگیری از حوادث و بیماریهای شغلی و غیر شغلی ، آموزش بهداشت فردی و مسائل مربوط به کار،تشخیص زودرس و درمان بیماری ها ، و توجه به مسائل و مشکلات کارگران همه مشاغل و افراد وابسته به آنان به گونه ای که هر کارگر قادر باشد با برخورداری از حداکثر سلامتی و رفاه ، فردی موثر برای اجتماع باشد» . تامین و ارتقاء عالی ترین سطح سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی برای کارگران همه ی مشاغل ، پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار، به کار گماردن نیروی کار در محیط و شغلی که از لحاظ جسمی و روانی قدرت انجام آن را دارد و یا بطور خلاصه تطابق کار با انسان و در صورت عدم امکان ، تطابق انسان با کار .

بهداشت حرفه ای از جمله با ارزش ترین دارائی های افراد جامعه و کشورها ست که بعنوان یک استراتژی با اهمیت نه تنها سلامتی شاغلین را در نظر می گیرد بلکه تاثیر مثبت و قابل ملاحظه ای در بهره وری و کیفیت محصولات ،انگیزش کار ، رضایت شغلی و کیفیت کل زندگی افراد جامعه دارد . هدف از خدمات بهداشت حرفه ای ارتقاء سطح سلامتی و آگاهی شاغلین – پیشگیری از بیماریهای ناشی از کار ، جلوگیری از وقوع حوادث میباشد.

با توجه به اهمیت بیماریهایی که به نوعی با عوامل مختلف مربوط به کار در ارتباط هستند و نیز این واقعیت که از طریق شناسایی عوامل خطر مربوط به کار و تحت نظر داشتن افراد در معرض خطر ، بسیاری از این بیماریها قابل پیشگیری هستند ، نقش خدمات بهداشت حرفه ای در پیشبرد اهداف برنامه های بهداشتی بیش از پیش نمایان میشود .

شرح وظایف :

 ۱-   انجام مطالعات و بررسی های لازم بمنظور آگاهی از وضعیت عمومی کارگاهها و کارخانجات منطقه و شناخت مسائل بهداشتی صاحبان حرف مختلف و جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پیرامون آن .

۲-   شناخت وآگاهی لازم از وضعیت بهداشت حرفه ای کارگاهها و کارخانجات ، معادن ، مشاغل کشاورزی و خدمات در منطقه و جمع آوری اطلاعات وآمار مربوطه و برنامه ریزی جهت بازدید از واحد های مذکور در راستای تحقق اهداف بهداشت حرفه ای .

۳-   بررسی واحدهای صنعتی تازه تاسیس از نظر رعایت نکات و اصول بهداشتی و ایمنی و ارائه نظر جهت صدور پروانه بهره برداری و صدورتأئیدیه بهداشتی با توجه به استعلام ارگانهاو سازمانهی ذیربط در مراحل دریافت مجوز .

۴ -   اعلام نواقص و صدور اخطاریه و رسیدگی به شکایات واصله در رابطه با کلیه واحد های تولیدی ( صنعت , معدن , کشاورزی ,خدمات ) با توجه به قوانین و مقررات موجود .

۵-   اجرای برنامه های از پیش تعیین شده جهت جلوگیری از حوادث ناشی از کار .

۶-   اندازه گیری ، نمونه برداری و ارزشیابی و ارائه طریق بمنظور کنترل عوامل زیان آور .

۷-   تشکیل پرونده های بهداشتی و پزشکی و ارجاع افراد شاغل برای ادامه معاینات و تکمیل پرونده ها به مراکز درمانی ذیربط .

۸-   همکاری در تنظیم و پیگیری برنام های اجرائی در زمینه مبارزه با بیماریهای ناشی از کار , بیماریهای واگیر , مسمومیت ها و حوادث و سوانح ناشی از کار با همکاری پزشک طب کار و همچنین نظارت بر انجام معاینات بدو استخدام و معاینات دوره ای .

۹-   آگاهی  از حدود ملی تماس شغلی عوامل بیماریزا بمنظور ارزیابی عوامل زیان آور محیط کار که به نحوی از انحاء به سلامت   جسمی , روانی و اجتماعی شاغلین لطمه وارد می سازد .

۱۰- آگاهی از مواد اولیه مصرفی ، مواد بینابینی تولید شده مواد اولیه و روشهای تولید حرف مختلف به منظور شناسایی عوامل زیان آور محیط کار .

۱۱-   شناخت عوامل زیان آور محیط کار که به نحوی به سلامت جسمی و روانی و اجتماعی شاغلین لطمه وارد می سازد از طریق بازرسیهایی که از کارگاهها و کارخانجات به عمل می آید .

۱۲-   بررسی و شناخت کارهای سخت و زیان آور در حرف گوناگون و برنامه ریزی در زمینه بهبود شرایط کار و معرفی شاغلین بمنظور انجام معاینات دوره ای .

۱۳-    آشنائی با اصول مراقبتهای اولیه بهداشتی ( P.H.C ) و فعالیت , نظارت در زمینه ادغام فعالیتهای بهداشت حرفه ای در سیستم شبکه های بهداشتی و درمانی کشور .

۱۴-       آشنائی و آموزش و نظارت کامل در اجرای طرحهای بهداشت حرفه ای .

۱۵-    تشکیل دوره های آموزشی و باز آموزی برای بهداشتیاران کار ، بهورزان ، کاردانهای بهداشتی و اعضاء کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار با توجه به دستورالعملها و آیین نامه های موجود .

۱۶-       تشکیل کلاسهای آموزشی جهت کارفرمایان و کارگران بخشهای مختلف صنعتی و معدنی و خدماتی و کشاورزی و ...

۱۷-    آشنایی باسیستم شبکه و مراکز بهداشتی و درمانی  شهری و روستائی و خانه های بهداشت بمنظور استفاده از توان پرسنل شاغل در سیستم شبکه در جهت ارائه خدمات ادغام یافته .

۱۸-     همکاری با سایر کارشناسان بهداشتی مراکز بهداشت در زمینه اجرای و ارائه طرحهای بهداشتی و دستورالعملهای ستادی بمنظور ارتقاء سطح ارائه خدمات بهداشتی در منطقه .

۱۹-       هماهنگی و همکاری با کارشناسان آموزش بهداشت بمنظور ارائه برنامه های آموزشی حرفه ای .

۲۰-    آشنایی با مجموعه   قوانین و مقررات کار و تامین اجتماعی , تشکیلات   وزارت بهداشت   , درمان در زمینه های مرتبط با فعالیتهای بهداشت حرفه ای .

۲۱-    جمع آوری و ارسال بموقع آمار فعالیتهای بهداشت حرفه ای مطابق با فرمهای مصوب با تکمیل فرم های آماری بهداشت حرفه ای پس از بررسی کارگاهها و کارخانجات برابر دستور العمل های موجود و تهیه گزارش و ارسال آن به واحد های ذیربط .

۲۲-       انجام سایر امور مربوطه طبق دستور مقام مافوق .

 ۲۳-    نظارت بر تأمین آب آشامیدنی سالم وبهداشتی محیط کار و جمع آوری و دفع صحیح بهداشتی زباله و فاضلابهای واحدهای تولیدی و همچنین تسهیلات و تأسیسات بهداشتی محیط کار . 

 

لیست مراکز تخصصی ارائه دهنده خدمات طب کار استان فارس

لیست شرکت های ارائه دهنده خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای 

 

مسئول واحد:

مهندس حسین بذرافشان- کارشناس بهداشت حرفه ای

 

 

شماره تلفن : ۴۴۴۰۶۷۴۹-۰۷۱      یا     ۲-۴۴۴۰۲۱۸۱-۰۷۱ داخلی ۱۱۹