01 آذر 1403

  • 1402/08/29
  • - تعداد بازدید: 341
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
کبد چرب را جدی بگیرید!!

کبد چرب را جدی بگیرید!!

این بیماری بسیار موذی است چنانچه سریعا به فکر درمان آن نیفتید این بیماری پیشرفت کرده و تبدیل به سیروز کبدی و در نهایت از بین رفتن کل کبد می شود.کبد چرب زمانی رخ می دهد که چربی بیش از حد در سلول های کبد تجمع پیدا می کند. جالب است بدانید که با تجمع ذره ای جزئی چربی در کبد، کبد اندامی چربی ربا شده و مدام چربی را به سمت خود جذب کرده و پیشرفت کبد چرب اتفاق می افتد.

این مشکل بیشتر در افرادی رخ می دهد که بیشتر از حد مواد شیرین و چرب مصرف می کنند،چاق هستند و فعالیت بدنی کمتری دارند. علاوه بر این دلایل دیگری نیز برای ابتلا به کبدچرب وجود دارد که عبارتند از:

1-مصرف الکل

2-بیماری های متابولیکی: برخی بیماری ها مانند دیابت (کبد چرب در دیابت نوع یک شایع نیست ولی در نیمی از مبتلایان به دیابت نوع دو دیده می شود، سندروم متابولیک و بیماری های ژنتیکی، اختلالات چربی خون

3-برخی دارو ها

4-سبک زندگی ناسالم: عواملی مانند عدم استفاده از رژیم غذایی سالم، مصرف میوه به جای یکی از وعده های غذایی در طول روز و حتی مصرف نان های سفید

5-عمل های جراحی که مسیر معده، یا روده و یا هر دو را کوچک می نماید، از قبیل عمل های جراحی بای پس

6-چاقی شکمی

 

درمان کبد چرب ممکن است شامل تغییرات در شیوه زندگی و داروها باشد در ادامه به چند راهکار برای درمان کبد چرب اشاره می کنیم:

تغییر سبک زندگی:

افراد با کبد چرب باید سعی کنند وزن خود را کاهش دهند، مصرف الکل و دخانیت را پایان دهند،تحرک بیشتری داشته باشند و رژیم غذایی سالمی را رعایت کنند.

انتخاب رژیم غذایی باید به درستی صورت پذیرد زیرا کاهش وزن سریع با رژیم های برق آسا، خود می تواند سیر بیماری را بدتر نماید. لذا انتخاب منطقی رژیم غذایی کاهش وزن زیر نظر متخصص تغذیه توصیه می گردد.

راهکارهای کاهش وزن:

صبحانه را حذف نکنید: یکی از نکات لاغری خوردن صبحانه است زیرا انرژی کافی به بدن می دهد و از ریزه خواری در روز جلوگیری می کند.

ظروف کوچکتر انتخاب کنید: بشقاب کوچکتر باعث می شودکه با آگاهی غذا بکشید.قاشق کوچک،سرعت غذاخوردن شما را پایین می آورد و زودتر سیر می شوید.

غذا را به آهستگی میل نمایید : ممکن است مغز شما مدتی طول بکشد تا ثبت کند که به اندازه کافی غذا خورده اید.برخی مطالعات نشان می دهند که جویدن آهسته تر می تواند به شما کمک کند کالری کمتری مصرف کنید.

قبل از غذا سالاد بخورید.

فیبر کافی مصرف کنید: یکی از راهکارهای کاهش وزن افزایش مصرف فیبر است،فیبر خالی شدن معده را به تاخیر می اندازد و به شما کمک می کند که زودتر پیام سیری را دریافت کنید.

از مصرف چربی غذاها و غذاهای پرچرب خودداری کنید: از مصرف چربی گوشت ها،پوست مرغ،پوست ماهی خودداری کنید و سعی کنید قسمت های کم چرب گوشت ها را مصرف کنید و یا چربی گوشت را بگیرید و سپس مصرف کنید. لبنیات پرچرب مصرف نکنید.

از مصرف غذاهای سرخ شده و فست فودها خودداری کنید.

مصرف سبزیجات به همراه غذا فراموش نشود.

روزانه نوشیدن یک لیوان آب بیشتر: سعی کنید در طول روز یک لیوان اضافی تر آب بنوشید در بسیاری از موارد احساس تشنگی با گرسنگی اشتباه گرفته می شود.

خواب کافی: خواب به اندازه تغذیه سالم و ورزش کردن بسیار مهم است. مطالعات نشان می دهد که خواب ضعیف یکی از مهمترین عوامل خطر چاقی است. افرادی که کمتر از 7ساعت می خوابند سرعت کالری سوزی بدنشان پایین می آید و متابولیسم آنها کند می شود.

انجام فعالیت بدنی: چاقی به ویژه چاقی شکمی نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به کبدچرب دارد.بر همین اساس، داشتن پیاده روی منظم به میزان حداقل 30 تا 60 دقیقه در روز توصیه می شود.

درمان علل اولیه:

اگر کبد چرب شما ناشی از بیماری های دیگری مانند دیابت،چربی خون است،باید علت اصلی را درمان کنید.

به منظور کاهش چربی خون رعایت نکاتی مانند کاهش مصرف چربی اشباع شده در غذای مصرفی، زدودن کالری های اضافی،افزایش مصرف فیبرهای غذایی و.... الزامی است.

مصرف مکمل های غذایی:

برخی مکمل های غذایی مانند ویتامین E (در افرادی که دیابت ندارند) و اسید لینولئیک می توانند به کاهش چربی کبد کمک کنند.

 

زهرا عاشوری کارشناس مسئول واحد تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بوانات

  • گروه خبری : آموزش بهداشت و سلامتی
  • کد خبری : 90403
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید