30 اردیبهشت 1403

  • 1402/08/24
  • - تعداد بازدید: 59
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
چگونه از مناسب بودن تغذیه خود در دوران سالمندی اطمینان حاصل کنیم؟

اصول کلی تغذیه سالمندان

شرط اصلی سالم زیستن، داشتن تغذیه صحیح است. تغذیه صحیح یعنی رعایت سه اصل تعادل، تنوع و تناسب در برنامه غذایی روزانه. بهترین راه اطمینان از تعادل و تنوع در غذای روزانه استفاده از هر 6 گروه اصلی غذایی است.

1-گروه نان و غلات:

این گروه حاوی انرژی، فیبر، برخی ویتامین های گروهB ، آهن، پروتئین ، منیزیوم(در صورت داشتن سبوس) و کلسیم می باشد. میزان توصیه شده مصرف روزانه این گروه در سالمندان حداقل 6 واحد می باشد.

چه نکاتی را در هنگام استفاده از گروه نان وغلات رعایت کنیم:

  • بهتر است برای حفظ ویتامین های گروه B برنج را بجای آبکش به صورت کته تهیه و مصرف کنید.
  • مصرف نان های سفید و کم سبوس مانند لواش و تافتون و بربری را تاحد امکان محدود نمایید.
  • برای کامل کردن پروتئین گروه نان و غلات بهتر است آنها را به صورت مخلوط با حبوبات و یا پروتئین حیوانی (انواع گوشت) مصرف کنید. مانند عدس پلو، باقلا پلو، ماش پلو، پلو با انواع لوبیا، خوراک لوبیا با نان، عدسی با نان و یا چلومرغ، پلوماهی ، چلوگوشت، چلو کباب و ...

2-گروه سبزی ها:

این گروه شامل انواع سبزیها به رنگهای زرد، نارنجی، قرمز و سبز تیره است که بر مصرف رنگهای متنوع تا کید میشود. میزان توصیه شده مصرف سبزیها، حداقل ۳ واحد در روز است.

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه سبزیها باید رعایت شود:

  • تا جای ممکن سعی کنید از سبزیها به صورت خام استفاده کنید و در صورتی که در جویدن سبزی ها مشکل دارید، آنها را بصورت ساطوری و یا بخارپز یا آبپز (در کمترین مقدار آب در قابلمه دربسته) و در رنگ های متنوع میل کنید. به خاطر بسپارید که پخت طولانی مدت سبزی از ارزش غذایی آن و ویتامین های موجود در آن می کاهد.
  • در هر وعده غذایی حتما در کنار غذا از سبزی ها(سبزی خوردن یا سبزیجات بخار پز یا آبپز) استفاده کنید.

3-گروه میوه ها:

این گروه شامل انواع میوه، آب میوه طبیعی، کمپوت میوه ها و میوه های خشک (خشکبار) می باشد. میوه ها نیز منابع غنی ازانواع ویتامین ها, آنتی اکسیدان ها, انواع املاح و فیبر می باشند. میزان مورد نیاز مصرف روزانه میوه ها حداقل 2 واحد است.

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه میوه ها باید رعایت شود:

  • میوه های تازه یا آبمیوه تازه و طبیعی را به عنوان میان وعده در طول روز مصرف کنید. بیشتر از میوه های تازه بجای آب میوه استفاده کنید، تا بتوانید از ارزش فیبر آنها بیشتر بهره ببرید.
  • سالمندانی که دندان مصنوعی داشته و یا بهر دلیل مشکلات دندانی یا مشکل در بلع دارند لازم است از میوه ها بصورت فالوده و رنده شده (مانند فالوده سیب) .بدون افزودن شیرین کننده استفاده کنند.
  • میوه های خرد و قطعه قطعه شده و یا فالوده شده را در اولین فرصت مصرف کنید و تا زمان مصرف در ظرف در پوشدار در یخچال نگهداری کنید. زیرا با پوست کندن و قطعه قطعه یا فالوده کردن، بعلت آسیب به بافت میوه، به مرور ویتامین های میوه ها از بین رفته و کاهش می یابد.

4-گروه شیر و لبنیات:

این گروه دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین B12وB2 و سایر مواد مغذی است و بهترین منبع تامین کننده کلسیم است که برای حفظ استحکام استخوان و دندان ضروری است و بویژه در پیشگیری از پوکی استخوان و شکستگی های استخوان در زمان سقوط احتمالی تا حد زیادی موثر است. میزان توصیه شده مصرف روزانه لبنیات حداقل 3 واحد است.

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه شیر ولبنیات باید رعایت شود:

  • از شیر پاستوریزه شده کم چرب ( 5/1 درصد یا کمتر) استفاده کنید.
  • بجای شیرهای طعم دار که دارای قند هستند ، از شیر های ساده استفاده کنید
  • از پنیر های تهیه شده از شیر پاستوریزه که کم نمک و کم چرب هستند ، استفاده کنید.

5-گروه گوشت:

این گروه منبع تامین کننده بخش عمده پروتئین مورد نیاز بدن می باشد. پروتئین ها به عنوان اجزای سازنده استخوان، ماهیچه، غضروف، پوست و خون عمل می کنند. . میزان توصیه شده مصرف روزانه در سالمندان حداقل 1.5 واحد است.

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه گوشت و تخم مرغ باید رعایت شود:

  • پیش از پختن گوشت قرمز چربی هایی را که به چشم می خورد، جدا کنید. در صورت امکان از گوشت های کم چرب و با ارزش تغذیه ای بالا همچون گوشت شتر مرغ و بوقلمون بجای سایر گوشت های قرمز استفاده کنید.
  • بهتر است بیشتر از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز استفاده کنید.
  • ماهی و آبزیان منبع خوبی از امگا3 هستند . حداقل هفته ای 2 مرتبه از آن ها استفاده کنید.
  • مصرف روزانه تخم مرغ برای سالمندان سالم توصیه می شود. در موارد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون بالا، چاقی، دیابت، کبد چرب و دیس لیپیدمی، مصرف زرده تخم مرغ محدود به سه تا چهار عدد در هفته و مصرف سفیده تخم مرغ بعنوان منبع پروتئین کامل روزانه توصیه می شود.

6-گروه متفرقه (گروه قندها،چربی ها و شورها):

توصیه می شود در برنامه غذایی روزانه از این گروه کمتر استفاده شود.

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه متفرقه باید رعایت شود:

  • از مصرف روغن های جامد و نیمه جامد پرهیز شود
  • حتی المکان از سرخ کردن مواد غذایی خودداری شود.
  • چاشنی های سالم مانند سبزیجات خشک، پودر سیر، زیره، پودر زنجبیل، دارچین،آب نارنج به جای نمک و طعم دهنده در غذا و سالاد استفاده شود.
  • بهتر است رب گوجه فرنگی بصورت خانگی و با استفاده از حداقل میزان نمک تهیه و مصرف شود. استفاده از گوجه فرنگی تازه بجای رب گوجه فرنگی توصیه می شود.
  • مصرف نوشابه های گازدار و بدون گاز، رژیمی و غیر رژیمی، ، انواع آب میوه های صنعتی و پودرهای آماده مثل پودر پرتقال، ماء الشعیر، چای غلیظ و قهوه و نسکافه محدود شود (نوشیدنی های کافئین دار حداکثر یک فنجان در روز) و به جای آن ها نوشیدنی های سالم مثل آب، شیر، آب میوه تازه و دوغ کم نمک میل شود.
  • برای رفع تشنگی، نوشیدن آب ساده بر هر آشامیدنی دیگری ترجیح دارد.

 

زهرا عاشوری کارشناس مسئول واحد تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بوانات

 

  • گروه خبری : آموزش بهداشت و سلامتی
  • کد خبری : 90404
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید